W obliczu stale rosnącej potrzeby promowania ekologii, oświetlenie oparte na diodach LED jest preferowanym rozwiązaniem w zakresie wydajności i zrównoważonego rozwoju. Dzisiaj oświetlenie LED nie jest już na etapie eksperymentalnym. Jest to technologia, która sprawdziła się i oferuje najwyższą jakość koloru oświetlenia. Podnosi wartość produktu i zapewnia komfort wizualny, który przemawia do konsumentów.
Liczba artykułów spożywczych, które zasługują na optymalną prezentację na półkach spożywczych rośnie skokowo. Ważne jest, aby każdy pojawiał się w jak najlepszym wydaniu, aby przyciągnąć kupujących. Na przykład pomidory powinny olśniewać jaskrawym czerwonym kolorem. Różnorodne odcienie żółtego, pszenicznego i brązowego wymagają wzbogacenia asortymentu pieczywa. Bardzo ważne jest, aby właściciele sklepów brali pod uwagę temperaturę i oddawanie barw podczas konfigurowania systemów oświetleniowych.